09.05.2017

İl Müftümüz Osman ARSLAN Berat Kandili vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

   Ramazan’ın mübarek iklimine adım adım yaklaştığımız şu günlerde, Rabbimizin bir lûtfuna daha erişecek, Berat Kandilini idrak edeceğiz. Ruha ağır gelen her türlü sıkıntıdan, mümini inciten her türlü hatadan, insana yakışmayan her türlü kötülükten kurtulmak, “berat etmek” için eşsiz bir fırsat daha yakalayacağız.

   Allah’ın lütfu ile 10 Mayıs 2017 Çarşamba günü akşam Berat Kandilini idrak etmiş olacağız. Berat Kandili, Üç Aylar içerisindeki Kandiller Zincirimizin üçüncüsüdür. Şaban ayının on beşinci gecesi, Mübarek Berat Kandili’dir. Berat Kandilinin Allah katındaki değeri çok büyüktür. Dolayısıyla bizim için de çok önemlidir. Kur’an’ı Kerim’de Duhân sûresi’nin ilk ayetlerinin Berat Kandiline işaret ettiği belirtilmiştir. Burada Allah Tealâ şöyle buyurmaktadır: “1- Hâ mîm. 2- O (hidayet yollarını) iyice açıklayıcı olan Kitaba (Kur’an’a) yemin olsun ki, 3- Muhakkak biz onu, mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz daima uyarıcıyız. 4- Her hikmetli iş, katımızdan bir emirle, onda ayırt edilir. Şüphesiz biz, daima (Peygamberler) göndericiyiz. 5- (Bunlar) Rabbinden bir rahmet olarak (böyle yapılmakta)tır.” (Duhan sûresi: 1-5).

   Peygamberimiz (S.A.V.) de Berat Kandilini ifade eden Şaban’ın on beşinci gecesi hakkında şöyle buyurmaktadır: “Şaban ayının on beşinci gecesi olunca onu ibadetle değerlendirin, gündüzünde de oruç tutun. Zira Allah Tealâ o gece güneşin batmasıyla birlikte, (Rahmetiyle) dünya semasına iner ve şöyle buyurur: Tevbe, istiğfar eden kimse yok mu, onu bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu rızık vereyim. Bir derde ve sıkıntıya maruz kalmış kimse yok mu, afiyete kavuşturayım. Şöyle olan yok mu, böyle olan yok mu ki, hepsinin çaresini vereyim, buyurur. Bu durum, şafak vaktine kadar devam eder”. Diğer bir hadislerinde de şöyle buyurmaktadır: “ Kim beş geceyi ibadetle değerlendirirse, ona cennet vacip olur. (Bunlar); 1. Terviye (Arefenin bir önceki) gecesi, 2.Arafe gecesi, 3.Kurban Bayramı gecesi, 5. Şaban’ın on beşinci gecesi (Berat Kandili)”.

   Berat; borçtan, suçtan, hesap-kitaptan kurtulmak anlamlarına gelmektedir. Bu geceye Berat Kandili denmesi de, bu gecede kulların yapacağı ibadetlerin, yapılan tevbe ve istiğfarların, dua ve niyazların makbul olması sebebiyle günahların silinmesi, derecelerin yükselmesi ve manevi âlemde kullara, cehennemden kurtulup cennete girecekleri müjdesinin verilmesi sebebiyledir. Bu gecenin özellikleri şunlardır: 1- Her önemli iş, rızıklar, kader programları bu gecede ayırt edilir. 2- Bu gecede yapılan ibadet ve taatlerin sevabı kat kat arttırılır. 3- Allah’ın Rahmeti, bu gecede coşar, taşar. 4- Bu gecede günâhlar bağışlanır.

   Bu gecenin bu kadar bol feyiz ve bereketinden nasip alamayacakların olduğu da bildirilmiştir. Bunlar; 1-Kâfirler, 2- Kin ve düşmanlık besleyerek küs duranlar, 3- Büyü ve sihirle uğraşanlar, 4- Zinakârlığa devam etmekte olanlar, 5- Alkollü içki kullanmaya devam etmekte olanlar, 6- Ana-babaya karşı gelme, onların haklarına riayet etmeme, onlara bakıp, onları görüp-gözeterek ihtiyaçlarını karşılama konusunda duyarsız davranmak gibi yanlışlıklara ve günahlara devam edenler.

   Fırsatlarla dolu bu mübarek geceyi, mümkün olduğu kadar bol ibadetle geçirmek gerekir. Bu gecede Kaza namazları kılınmalı, nafile namazlar kılınmalı, teheccüt namazları kılınmalı, bol tevbe ve istiğfar yapılmalı, Kur’an okunmalı ve çokça dua edilmelidir.

   Bu duygularla Kırşehir’imizde, ülkemizde ve dünyada yaşayan bütün Müslümanların Berat kandilini tebrik ediyor, bu kandilin İslam aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, dünyada yaşanan acı ve göz yaşının yerini kalıcı bir huzur ve barışın almasına vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."

                                                                                      Osman ARSLAN

                                                                                        İl Müftüsü