14.05.2018

Din Görevlilerine “Ahilik” konulu konferans verildi.

14/05/2018 Pazartesi günü İlimiz merkez ve köylerinde görev yapan Din görevlilerine yönelik olarak, Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan'ın konuşmacı olarak katıldığı “Ahilik”  konulu konferans İl Müftülüğü Konferans Salonunda yapıldı.

Düzenlenen programa İl Müftü Vekili Hasan Hüseyin ARSLANTÜRK, Şube müdürleri Gazi BEKTAŞ, Bekir MURAT ve ilimizde görevli İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımlar katıldı.

Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, Ahiliğin kelime anlamı ile Arapça kökenli ‘kardeşim’ Türkçe Divan-ı Lügatit Türk’te ise ‘Cömert, Yiğit’lik anlamlarına geldiğini, Ahiliğin 12. ve 13. yüzyılda Anadolu’da siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, dini, askeri alana etki etmiş, muhteşem bir sistem olduğunu, Ahiliğin bilindiği üzere sadece bir esnaf teşkilatı olmadığını, bir memleket hareketi, bir devlet felsefesi, bir hayat felsefesi, dünyevi ve uhrevi bir sistem olduğunu belirtti.

Ceylan, 1230 yılında Harzemşahlarla Anadolu Selçuklu Devletinin Yassı Çimen Savaşı’nda, Ertuğrul Gazi’nin bu savaşı gördüğünü ve her iki tarafında Türk olduğunu fark ettiğini, boyun ileri gelenlerinin Ertuğrul Gazi’ye savaşı kazanmak üzere olan tarafta olunması gerektiğini söyledikleri, fakat Ertuğrul Gazi’nin bunu ret ettiğini ve yenilmekte olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin yanında yer aldığını ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin bu savaşı kazandığını, savaştan hemen sonra Sultan Alaaddin’in, Ertuğrul Gazi ile tanıştığını, yurt olarak Kaman yakınlarındaki Karakeçili’yi yurtluk olarak verdiğini, Ertuğrul Gazi’nin Kırşehir’e gelerek Ahilik Teşkilatı’nın önde gelenlerinden olan Şeyh Edebali ile tanıştığını, Ertuğrul Gazi’nin Şeyh Edabali ile beraber Anadolu’nun uç bölgelerine giderek orada kurulacak olan cihan devletinin temellerinin atılmış olduğunu belirtti.
Ahiliğin 17’nci YY. Sanayi Devrimi’ne kadar düzenli bir şekilde işlediğini bildiren Öğretim Görevlisi Ceylan, gerek yeniçerilerin Ahilik Teşkilatı’na karışması gerekse dış devletlerin, Osmanlıya uyguladığı kapitülasyonlardan dolayı bir medeniyet hareketi olan Ahilik Teşkilatı’nın var olan değerini zaman içerisinde kaybettiğini ifade etti.