23.04.2017

MİRAÇ KANDİLİ İLİMİZDE COŞKUYLA KUTLANDI

Miraç Kandili dolayısıyla İl Müftülüğümüz tarafından 23.04.2017 Pazar günü akşam namazından sonra Merkez Hoca Ahmet Yesevi Camiinde bir program düzenlendi. Okunan Mevlidi Şerif ve Kur'an-ı kerim'in ardından il Müftümüz Osman ARSLAN tarafından günün anlam ve önemi ile ilgili vaazu nasihat yapıldı. İl Müftümüz yaptığı vaazında; “Peygamberimiz, miraç hadisesinden önce çok sıkıntılı günler geçirmişti. Mekke müşriklerinin baskısı artmış, yeni Müslüman olanlara işkence had safhaya çıkmış, Peygamber Efendimiz (a.s.) kısa aralıklarla amcası Ebu Talib'i, sonra da eşi Hz. Hatice'yi kaybetmişti. Bu sıkıntılı ortamda teselli ve hüznü paylaşması gerekenleri kaybetmişti. Müşrikler baskılarını artırmışlardı. Sıkıntılı ortamdan biraz da olsa kurtulmak için Taife gitmiş orada taşlanarak geri çevrilmiş, hüzün içinde Mekke'ye geri dönmüştü. İşte böyle bir ortamda Miraç hadisesi vukuu bulmuştur.

İSRA, Hz. Peygamber'in, hicretten yaklaşık bir buçuk sene evvel, Receb Ayının 27. gecesinde Mekke'de Mescidi Haram'dan alınarak, Burak denilen bir vasıta ile Kudüs'teki Mescidi Aksa'ya götürülmesidir. MİRAÇ ise bu kudsi yolculuğun Mescidi Aksa'dan itibaren Cebrail (as) in eşliğinde göklere ve Sidretül Münteha'ya kadar devam etmesidir.

Bu seyahat ve ulvi yolculuk, Allah Resulünden başka hiçbir Peygambere nasip olmamıştır. Kuran'da şöyle buyrulmuştur: "Kulunu bir gece, ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye Mescidi haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescidi aksaya götüren Allah, bütün noksanlıklardan münezzehtir."

Miraçta, peygamberimiz (as)'a ümmeti için; Allah'a şirk koşmadan ölenin cennete gireceği; Bakara suresinin son iki ayeti ve günde beş vakit namaz hediyesi verilmiştir. Miraç, Allah'ın sonsuzluğuna, büyüklüğüne ve birliğine yapılan en görkemli şahitliktir. Miraç'ı hatırlamak ve anmak, günde beş kez namaz ile kapısını çaldığımız Allah'ın sonsuz merhametine yeniden ulaşma dileğidir. Mü'minin miracı namazdır. Allah'a en yakın olduğumuz an da secde anıdır.Miraç, yükselme zamanı, yükselme aleti yani merdiven manalarına gelmektedir. Bu, Miracın kelime olarak ifade ettiği manadır. Terim olarak ise, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in dünyadan kalkarak, şehadet alemi dediğimiz madde aleminin ötesine geçmesi, gayb alemlerine girmesi, Yüce Yaratıcı Allah'ü Teala'nın kurbuna müşerref olması hadisesinin gerçekleştiği zamanı ifade etmektedir. Bu anlamdaki yükseliş, biz ümmetleri için manevidir ve namaz şeklindedir” dedi.

Yatsı namazı sonrasında ise okunan hatmi şeriflerin duası yapıldı.