20.08.2018

İL MÜFTÜMÜZ MEHMET YAMAN HOCAMIZIN KURBAN BAYRAMI MESAJI

KURBAN BAYRAMI MESAJI

Kurban Allah’a (c.c.) kurbiyyetin (yakınlığın), İsmail’ce (a.s.) sadakatin, İbrahim’ce (a.s.) fedakârlığın, bir yanda baba oğul arasındaki sevgi ve itaatin, öte yanda beraberce Allah’a teslimiyetin simgesidir. Nitekim Yüce Rabbimiz: “Allah için namaz kıl, kurban kes.” (Kevser-2, 3) ve “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır…” (Hac-37) buyurmaktadır.

Kurban, İslam’ın temellerinden biri olan Hac İbadetine bütün dünya Müslümanlarının, 20 Ağustos Pazartesi sabah namazında başlayıp, Kurban bayramının 4. Günü ikindi namazı dahil, farz namazlarımızın ardından birlikte getirdiğimiz Teşrik tekbirlerimizle katılıp, affa, rahmete ermenin şükrünü eda etmedir. Onun için Rasulullah (s.a.v.): “Hali vakti yerinde olup da kurban kesmeyen mescidimize yaklaşmasın.” buyurmaktadır.

Bu yıl kurbanımızın başka bir önemi var. Modern (!) Dünyamızın savaşlar, acılar, yoksulluklar içinde boğuştuğunu, geçmişe nazaran mağduriyetlerin, yıkımların daha bir arttığını görüyoruz. Bu böyle devam etmemeli. Dünyayı iyilik değiştirmeli diye inanan, yüreğinde halen merhamet ve sevgi taşıyanlar iyilik adına bir şeyler yapmalı. Şükür ki hala dünyamızda yürekleri sevgi ve merhamet dolu insanlar güzel şeyler yapıyorlar. Kurban da tıpkı ramazan, zekât, fitre, sadaka gibi fırsatlardan  bu biridir.

Biz de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu iyilik kervanına “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” serlevhasıyla katıldık. Umudumuz yurt içinde ve yurt dışında fakir, yoksul, yetim, kimsesiz ve mazlumların bir nebze yüzünü güldürerek onlara umut olarak dualarını alabilmek, sevinç günleri olan bayram günlerinde çaresiz yüzlerde bir tebessüm, bir mutluluk oluşturmaktır.

Sevinçleri büyütmek için birlik beraberliğimizi ve kardeşlik duygularımızı pekiştirmeliyiz. İslam âleminin coşku ve heyecanla kutlayacağı 21 Ağustos 2018 günü başlayacak olan rahmet ve bereket günlerinde biz de etrafımızdan başlayarak hale hale bu sevginin ve merhametin, birlik ve beraberliğin yayılmasına çalışmalıyız.

Bunun için öncelikle bu toprakları mübarek canları ile, al kanları ile vatan yapan şehitlerimizi hatırlamalı, Fatiha’larla yad etmeli, yakınlarını ve gazilerimizi bayram neşesine katmalıyız.

Ziyaretlerimizle hayatın nice zorluklarını, çilelerini yudum yudum içmiş anne, baba, dede ve ninelerimizin kırış kırış olmuş yanaklarında bir mutluluk gülücüğü oluşturmalıyız.

Hayatımızın acı ve sevinçlerini birlikte paylaştığımız hayat arkadaşlarımızı, evimizin neşesi, vatanımızın istikbali olan çocuk ve gençlerimizi bayramın sevinç ve manevi iklimi ile buluşturmalıyız. Bu günlerin tatil değil bayram olduğu bilincini, bayramın da sevdiklerimizle beraber kutlanacağını öğretmeliyiz. Hastaları, huzur evlerini ziyaret ederek bayramda dualarını almanın önemini çocuklarımıza öğretmeliyiz.

Peygamberimizin “ mü’min kardeşinle üç günden fazla küskün durman helal değildir” öğüdünü hatırlayıp, Rasulullah’ın hatırına şayet varsa kırgınlık ve küskünlükleri ilk adımı biz atarak ortadan kaldırmalıyız.

Yüce Yaradana yakınlık için eda edeceğimiz kurban ibadetimizi yerine getirirken; kurbanımızı sanki Cennetten Rabbimizin Hz. İbrahim ve İsmail (a.s.)’lara armağanı hassasiyetiyle davranmalı, eziyetten ve incitmekten sakınmalıyız.

Dinimizin önem verdiği ve Rasulullah’ın Hadis-i Şeriflerinde: “Temizlik İmanın yarısıdır.” buyurduğu sözünü hatırdan çıkarmamalı, insan ve çevre sağlığını tehdit edecek olan çevreye bırakılan kurban atıkları ile ibadetimize gölge düşürmemeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta milletimiz olmak üzere Kırşehir’li kardeşlerimizin ve bütün İslam âleminin Kurban Bayramını tebrik eder, Allah katında kurbanlarımızın makbul olmasını, bayramın getirdiği kardeşlik, dayanışma ve kaynaşma ruhu ile tüm dünyanın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.                                                                                                                                                                    Mehmet YAMAN

Kırşehir İl Müftüsü