05.10.2019

İl Müftülüğümüzce 2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında bir program düzenlendi.

2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri haftası kapsamında İl Müftülüğümüzce 05/10/2019 Cumartesi günü saat.14.00’te Neşet Ertaş Kültür Merkezi salonunda bir program düzenlendi. Düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca, İl Müftümüz Mehmet Yaman, Belediye Başkan yardımcısı Nuri Araz, İl Müftü yardımcıları, İlçe müftüleri, İl Müftülüğü personeli, Din görevlileri, Kur’an Kursu öğreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması, akabinde okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 2019 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası sinevizyonu gösterildi.

Daha sonra İl Müftümüz Mehmet Yaman bir açılış konuşması yaptı. Yaman konuşmasında;” Diyanet İşleri Başkanlığımız 1986 yılında Ekim ayının ilk haftasını “Camiler Haftası” olarak ilan ettiğini, ancak 2003 yılından itibaren değerli Din Gönüllüleri arkadaşlarımızın emek ve gayretlerini de dikkate alarak bu haftanın ismini  “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak yeniden düzenlemiştir. Her yıl bu hafta, çeşitli ekinliklerle her il ve ilçemizde; soydaşlarımızın yaşadığı yurt dışında çeşitli programlarla icra edilmektedir.

Beytullah’ın birer şubesi olan camilerimizi hazarda ve seferde ilmin, irfanın, birlik ve beraberliğimizin adanmış çalışanları olan Din görevlilerimizin Diyanet İşleri Başkanlığımızca her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanan haftaları kutlu olsun. 

2019 yılı  Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın teması “Cami Hayatın İçinde, Hayat Caminin İçinde” " olarak belirlemiştir. Din Görevlilerimiz mihrapta, ibadetin, minber ve kürsüde hitabetin rehberleri olarak 4 yaşından 90 yaşına kadar kadın erkek, küçük büyük herkese yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i öğretmeyi kendilerine birer görev bilmişlerdir. Buradan hepsine teşekkür ediyorum, düzenlemiş olduğumuz programımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyor programın hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.” Dedi.

 

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca söz aldı.

Karaca ilk olarak: “Cefakar ve vefakar Din görevlilerimizin ve Kur’an kursu öğreticilerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftasını kutluyorum” diyerek sözlerine başladı. Peygamber efendimiz (SAV) nübüvvet görevini üstlendikten sonra yüce dinimiz İslam’ı Mekke’de bulunan Cahiliyye dönemi insanlarına anlattı. Bir taraftan Bedeviyyet diğer taraftan Medeniyyet düsturuyla çalıştı.

Kur’an-ı Kerim’de Hucurat Suresi ayet 14’ de şöyle buyurulmaktadır.” Bedevi Araplar, "İnandık." dediler. De ki: "Siz inanmadınız, fakat teslim* olduk, deyin. Çünkü henüz iman kalbinize girmedi. Eğer Allah'a ve Rasul'üne itaat ederseniz, O, yaptıklarınızdan hiçbir şeyi eksiltmez." Kuşkusuz Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Rahmeti Kesintisiz'dir.”

Ve yine Kur’an-ı Kerim’de Tevbe suresi ayet 97.’ de “Bedevilerin küfür ve nifakları her yönden, daha ileridir. Allah'ın, Peygamberine indirdiğinin sınırlarını bilmemek, onlara daha layıktır. Allah bilendir, hakimdir.” Buyurulmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz insanları Bedeviyyetten Medeniyete geçirmek istiyordu. Bu süreçte Peygamberimiz insanlara dinimizi anlatmaya çalıştı. Tabi Hicret emri gelince de Mekke’den Medine’ye hicret etti. O zaman ki adı Yesrib olan yer Peygamberimizin oraya hicret etmesinden sonra  Medine oldu.

Çünkü orada (Medine’de) İslamiyyet müesseleri ile ortaya çıktı. Medine kelimesi deyn kelimesinden gelir. Deyn, borç, hak demektir. Hakların, borçların ödendiği yere Medine denir.

İnsan haklarının gözetildiği yere Medine denir. Peygamber efendimiz Yesrib’i Medine haline getirdi. Bu müesseseler neydi ? Bunlar insanların, hayvanatın, nebatatın haklarının gözetildiği yerdi. İlk iş olarak Mescidi Nebinin inşası oldu. Burası Müslümanların yönetim merkezi ve karargahıydı. Peygamber efendimiz zamanında Camide, mescidde namaz kılınır, ilim tahsil edilir ve önemli kararların alındığı karargah olarak kullanılırdı.

Mescidi Nebi muhteşem bina, güzel bir yapı içerisinde güzel vitrayların olduğu bir yapı değil orası dört duvarı olan bir yer. Çünkü oranın bir fonksiyonu var. Oranın içindekiler orayı anlamlı hale getiriyor. Oranın içindekilerinin hedefi orayı anlamlı hale getiriyor.

Şehirler önce camilerin etrafında kuruldu. Camilerin içinde okul vardı, kütüphane vardı, aşevleri vardı, kervansaraylar vardı, Hamamlar vardı.

Bir medeniyyet müesseseleri ile birlikte bütündür. Cami hayatın içinde, hayat caminin içindedir. Burada zamana bağlı hayat devam ederdi. Zaman kıymetliydi.

O zamanın camilerin fonksiyonu çok iken maalesef günümüzde bu fonksiyonlar azalmıştır. Nedir onlar günlük beş vakit namazın kılındığı yer ve yazın çocuklarımızın yaz kursu gördüğü yerlerdir.

Kur’anı Kerim’de Tevbe suresi ayet 18 de Allahu Teala ne buyuruyor; “Allah’ın mescidlerini ancak, Allah’a ve ahiret gününe (ruhu ölmeden evvel Allah’a ulaştırma gününe) îmân eden ve namazı ikame eden ve zekât veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların böylece hidayete erenlerden olması umulur. “ Dedi.

Konferansın sonunda İl Müftümüz Mehmet Yaman konferansı veren Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca’ya teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu. Daha sonra emekli olan personele plaket verildi. Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesi ile program sona erdi.