25.04.2024

Kırşehir'den Bu Yıl Hacca Gidecek Hacı Adaylarına Yönelik Hac Eğitim Semineri Düzenlendi

Kırşehir’den bu yıl kutsal topraklara gidecek olan yaklaşık 180 hacı adayına yönelik hac eğitim semineri yapıldı.

2024 yılında İlimizden hacca gidecek vatandaşlarımız için düzenlenen Hac Semineri 24 Nisan 2024 Çarşamba günü sabah saat 08.30’da başlayan ve 25 Nisan 2024 Perşembe günü yapıldı. Düzenlenen hac eğitim semineri İl Müftülüğü Konferans salonunda ve Müftülük altında bulunan Hacı Ali-Yüksel Cihan Camiin de yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac organizasyonu ile A Grubu seyahat acentaları ile bu yıl kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarının eğitim seminerine ilgi oldukça yoğun oldu.

Mayıs ayından itibaren Hac yolculuğuna çıkacak olan hac adaylarının ibadetlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmeleri için düzenlenen eğitim semineri, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Eğitimde hacı adaylarına kutsal topraklarda hac ibadeti esnasında nelere dikkat etmeleri hususunda bilgiler aktarıldı.

Düzenlenen hac seminerlerinde dersler İl Müftüsü Mustafa Tekin, İl Müftü Yardımcısı Zeynep Önen, Kafile Başkanı Boztepe İlçe Müftüsü Sami Özgün, Uzman Vaiz Halil Yılmaz, Hac ve Umre Şube müdürü Mustafa Yayla ve Din Görevlileri tarafından verildi. Seminerlerde Hac yolculuğundan önce maddi ve manevi hazırlık, Hac ve umrede bir arada yaşama bilinci,
Hac yolculuğunda önemli hususlar, Haccın hikmeti ve sembollerin anlamı, Uygulamalı hac ibadeti, Hac ve umre menasiki, Kadınlara özgü konular, Mekke ziyaret yerleri,Medine ziyaret yerleri, Hacda çevre bilinci, Temel sağlık bilgileri anlatılarak, ihrama nasıl girilir, kabe nasıl tavaf edilir uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca düzenlenen seminere bu yıl hacda görev alacak olan din görevlileri de katıldı.

Seminerin sonunda ise hacı adaylarına Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri tarafından Menenjit aşıları yapıldı.

Düzenlenen seminer de Boztepe ilçe müftüsü ve kafile başkanı olarak görev yapacak olan Sami Özgün; hacı adaylarına haccın mana ve önemini anlattı. Haccın bir seyahat değil manevi bir yolculuk olduğunu ve bu yolculuğun oldukça meşakkatli olduğunu, bu sebeple sabırlı ve hoşgörülü olunması gerektiğini hacı adaylarına hatırlattı. Hac ibadetinin eda edildiği anda dikkat edilecek hususları, telbiyeler ve tekbirleri hacı adaylarına anlattı.

Özgün; “Hacca gidecek hacı adaylarının Kırşehir’den başlayarak yolculuk esnasında, Mekke ve Medine’de Hac görevini yerine getirirken birçok hususa dikkat etmesi gerekiyor. Hac oraya gittikten sonra artık bedenen yapılan bir görev oluyor. Ne kadar külfet varsa o kadar nimet vardır. Hac ibadeti yorucu bir ibadet fakat bir o kadar da tatlı ve muazzam bir ibadettir.“Mebrûr Haccın karşılığı ancak Cennettir” buyuruyor Peygamber Efendimiz… Mebrûr Hac, kişinin Hacdan sonraki hayatında da güzel ve temiz yaşamasına denilmektedir. Bizi Hacdan önceki hayat ve Hacdan sonraki hayat bekliyor. Hac gibi zor bir ibadeti geceyi gündüze katarak, uykusuz, yorgun yapılan bir ibadeti Rabbim hepimize hakkıyla yapmayı nasip etsin.” şeklinde konuştu.

Seminere katılan hacı adayları, düzenlenen hac eğitim seminerinin kendileri için çok verimli geçtiğini belirterek, böyle bir hizmeti sundukları için Kırşehir İl Müftülüğü görevlilerine teşekkür ettiler.