08.03.2019

Kırşehir İl Müftülüğünden bayanlara özel konferans

Kırşehir İl Müftülüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Hz. Peygamber Döneminde Kadınlar” konulu bir konferans düzenlendi.

İl Müftülüğümüz Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen program 08/03/2019 Cuma günü saat:14.00’de İl Müftülüğü Konferans salonunda yapıldı. Düzenlenen konferans Kayseri İl Müftülüğünde görevli Uzman Vaiz Dr.Ayşe Karaköse tarafından verildi.

Düzenlenen porograma İl Müftülüğümüzde görev yapan Eğitim uzmanı Aybala Tuğba Yurtlu, bayan vaizler Nimet Uğurlu, Nuran Demir, Özlem Önal Özger, Leyla Kartal Berk, Kur’an Kursu öğreticileri ve bayanlar katıldı. Programın açılış konuşmasını İl Müftülüğü ADRB vaizi Nimet Uğurlu yaptı. Uğurlu konuşmasında İl Müftülüğü ADRB bürosunun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Uzman Vaiz Dr.Ayşe Karaköse konferansını verdi. “Hz. Peygamber Döneminde Kadınlar” konusunda konuşan Uzman Vaiz Dr.Ayşe Karaköse; Hz. Peygamber (sav)’in hayatı süresince erkek sahabilerin olduğu kadar kadın sahabilerinde onun ahlakından, hayatı yorumlayışından istifade ettikleri üzerinde durarak, Efendimizin (sav) bilhassa kadınların kendilerini yetiştirmeleri ve ifade edebilmelerine önem verdiğine dair pek çok örnekten bahsetti.

Hz. Aişe’nin ilimde öncü ve örnek bir hanım olarak duruşundan, Efendimizin eşleri ile olan istişaresinden ve iletişim üslubundan, bu üslubun sahabe tarafından da örnek alınışından, kadınları ilim öğrenme konusunda teşvikinden, eşlerinden kendi emeğiyle uğraşan, dericilik gibi el işlerini yapıp satan annelerimizin aynı zamanda kazandıklarıyla hayır yaptıklarından da bahsetti.

O günün toplumsal şartlarında kadınlara karşı haksızlıkların gelenek olarak yerleşmesinden, İslam’ın gelişiyle kadınların değer ve saygınlık bulmalarına dikkat çekti. Hz. Peygamberin (sav) yaşamı süresince, erkeklerin ve kadınların hak ve sorumluluklarını hatırlamaya dair çabasının örnekliği unutulmayarak, günümüzde de kadın ve erkeklerin kendilerini yetiştirmek, ilim öğrenmek ve hayata tatbik etmeye çalışmalarının değerini vurguladı.

Konferansı izlemek üzere gelen bayanlar konferans sonunda İl Müftülüğünün hazırlamış olduğu bu programın faydalı olduğunu belirttiler.